Afhankelijk van wat op het adviesgesprek voorgesteld werd en, in samenspraak met alle betrokkenen, zal een zorgtraject voorgesteld worden. Dit kan gaan om:

1. Behandeling

De cliënt kiest voor een behandeling in ons centrum of voor een logopedist naar vrije keuze die de basisvaardigheden van het lezen/schrijven zal aanbrengen op regelmatige basis ( 1 à 2 x/week). Dit kan gebeuren op school, thuis of in het kabinet van de logopedist.

2. Coaching

De cliënt kiest er voor om zelfstandig te oefenen en volgt het behandelingsplan van ons centrum. Deze methode vraagt regelmatige inzet van de cliënt en zijn omgeving ( ouders) maar leidt bij voldoende motivatie tot zeer goede resultaten. Het kan een oplossing zijn voor jongeren en volwassenen. Ook uit praktische overwegingen ( bv. vrije keuze van oefenmomenten) of therapiemoeheid kan voor coaching gekozen worden. De cliënt wordt maandelijks door ons geëvalueerd en bijgestuurd.
Volwassenen kunnen gecoacht worden in hun werkomgeving ( aanpassingen, werkmethodes, hulpmiddelen,..)

3. Voorlichting en inlichting

We werken nauw samen met de school en informeren de school, de leerkracht(en) en de zorgcoördinator. Ook als gekozen wordt voor een externe logopedist zorgen wij voor een optimale samenwerking.

4. Begeleiding en advies

Een openbaar examen ( bv. rijschool, ingangsexamen, sollicitatie,…) afleggen met dyslexie? Wij helpen bij het verkrijgen van faciliteiten ( meer tijd, mondeling,…)
Wij stellen een dyslexieverklaring op die nuttig kan zijn in het secundair en voortgezet onderwijs.
We zoeken ook uit welke hulpmiddelen ( welke software?) en ondersteuning voor de cliënt een meerwaarde kunnen betekenen.
Ook voor literatuur over dyslexie, internetsites, ouderverenigingen, … kun je bij ons terecht.
Tot slot wensen wij ook het belang van het accepteren van de leerstoornis te benadrukken. Onvoldoende begeleiding kan leiden tot verlies van motivatie en tot onderpresteren.

Adelaarsstraat 13/b002, 9051 Sint-Denijs-Westrem / tel.: 0476/827525 / e-mail: info@ecdyslexie.be